Massief houten gevelbekleding
Hout als gevelbekleding is een duurzame en moderne keuze.
Steeds vaker wordt er massief hout gekozen om tegen de gevel te monteren. De mogelijkheden hierin zijn zeer divers en de beschikbare houtsoorten zijn tegenwoordig altijd op duurzame wijze geproduceerd. Zo is verticale montage van smalle latten een moderne keuze maar geeft een rabat deel nog steeds een tijdloze uitstraling aan jouw woning of bijgebouw.
Naaldhout of Thermowood
Houtsoorten voor houten gevelbekleding
Douglashout als gevelbekleding wordt vaak toegepast bij houten bijgebouwen, veranda's of tuinhuizen. Douglashout als gevelbekleding is betaalbaar en vraagt weinig onderhoud. Hierom is het een populaire keuze. Bij woningen die veelal een moderne uitstraling vragen wordt eerder voor "strakker" hout gekozen met een langere levensduur. Hier wordt dan veelal thermowood toegepast.
Het proces om hout te verduurzamen wordt ook wel thermodificeren genoemd. Dit is een natuurlijk verduurzamingsproces waarmee je houtsoorten met een lage duurzaamheidsklasse duurzamer kan maken. Op deze manier verleng je dus de levensduur tot +/- 25 jaar.
Thermowood is er in diverse houtsoorten te verkrijgen. Zo wordt het het Afrikaanse Ayous en Fraké hout veel gebruikt bij houten gevelbekleding. Maar ook de Europese houtsoorten populieren en essenhout worden thermisch behandeld zodat ze voor meerdere toepassingen geschikt zijn.
Potdekselen, Rhombus, rabat of rechte planken
Profielen houten gevelbekleding
Houten gevelbekleding is er in allerlei vormen, maten en profielen beschikbaar. Zo is het ouderwetse potdekselen al sinds jaar en dag een veel gebruikte methode. Potdekselen wordt meestal gedaan in douglashout. Daarnaast is het zweeds rabat profiel nog altijd een zeer populaire keuze. Maar ook het traditionele half rabat wordt bij renovaties nog geregeld aangebracht.
De laatste jaren is er echter een groot aantal strakke profielen bijgekomen. Triple of dubbel rhombus is bijvoorbeeld een profiel dat bij gesloten gevelbekleding een zeer strakke en moderne uitstraling geeft.
Bij open gevelbekleding wordt er vaak gekozen voor een lat of plank van +/- 7cm breed of een enkel rhombus profiel.
Open of gesloten gevelbekleding.
Schroeven en spijkeren.
Montage houten gevelbekleding
Massief houten gevelbekleding kun je op diverse manieren monteren. Onder open gevelbekleding verstaan we losse latten of planken die met een tussenafstand op een regelwerk worden gemonteerd. Achter dit regelwerk van zwarte latten wordt daarnaast altijd een zwarte folie bevestigd. Afhankelijk van de houtsoort worden dergelijke planken met RVS nagels vast gespijkerd of met bolkopschroeven vast gezet.
Gesloten gevelbekleding zijn over het algemeen planken met een mes en groef profiel of voorzien van een sponning zodat ze over elkaar heen vallen. Deze planken worden altijd op een regelwerk van ventilatielatten gemonteerd. Dit is belangrijk om een lange duurzaamheid van de gevel te garanderen.
Bij aankoop van houten gevelbekleding zullen wij u voorzien van een juiste montagehandleiding.